لبیک یامهدی

  • خانه 
  • تماس  
  • ورود 

درمان‏هاى عملى درکاهش نگرانی ها‏

27 اردیبهشت 1395 توسط زهرا تجري


سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری «حوزه»د به بررسی درمان‏هاى عملى درکاهش نگرانی ها‏ می پردازد.مقصود از درمان‏هاى عملى، اقداماتى اند كه بر اساس آموزه‏هاى اسلامى، در كاهش نگرانى‏ها و از بين بردن غم و غصه‏هاى بيهوده، نقش دارند، هر چند، چگونگىِ رابطه برخى از اين امور بادرمان نگرانى‏ها براى ما روشن نيست.

* اشتغال به كار

از نظر روان‏شناسان، اشتغال به كار، يكى از بهترين داروهاى مسكّنى است كه تاكنون براى بيماران اعصابْ شناخته شده است.

جان كوپر بويز در كتاب فنّ فراموش كردن ناملايمات مى‏نويسد: «وقتى كسى در كار خود غرق مى‏شود، نوعى راحتى و يك آرامش دقيق درونى و يك نوع رخوتِ شادى‏آور، اعصاب او را تسكين مى‏بخشد».

شايان ذكر است كه قرن‏ها پيش از آن كه روانشناسان، باتجربه به اين واقعيت دست يابند، در منابع اسلامى اين مطلب به روشنى بيان شده است.

برپايه احاديث اسلامى، نقشِ كار در تأمين آرامش روانى، تا اندازه‏اى است كه سستى و كوتاهى در كار، نگرانى‏آفرين، و از دست دادن فرصت، موجب غم وغصّه است.

البته از نظر اسلام، اشتغال به هر كارى، موجب زدودن غم و پديد آمدن شادى نيست؛ بلكه تنها كارهاى مفيد و سازنده مى‏تواند آرامش‏آور باشد.

* اجتناب از كارهاى ناروا

 انواع كارهاى زشت و ناروا، به دليل اين كه با فطرت و سرشت آدمى سازگار نيستند، موجب اضطراب و نگرانى روانى مى‏شوند. بنا بر اين، به منظور درمان نگرانى‏ها در كنار اشتغال به كارهاى مفيد و سازنده، اجتناب از كارهاى ناروا نيز ضرورى است كه در نصوص اسلامى از آن به عنوان «تقوا» ياد مى‏شود.

قرآن كريم تأكيد مى‏فرمايد كه‏ «وَ مَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً»؛  يعنى در زندگى افراد باتقوا، بن‏بست وجود ندارد و خداوند سبحان، همه گره‏هاى كور زندگى انسان‏هاى باتقوا را باز مى‏كند و نگرانى‏هاى آنان را برطرف مى‏نمايد:

مَنِ اتَّقَى اللَّهَ سُبحانَهُ جَعَلَ لَهُ مِن كُلِّ هَمٍّ فَرَجاً، ومِن كُلِّ ضيقٍ مَخرَجاً.

هر كس تقواى الهى پيشه كند، خداوند براى او از هر غمى گشايشى و در هر تنگنا راه برون‏رفتى قرار مى‏دهد.

* انجام دادن انواع كارهاى نيكو

كارهاى نيكو، به عكس كارهاى زشت و ناروا، به دليل اين كه با فطرت انسان هماهنگ اند، نه تنها فشارهاى روانىِ غم و غصّه را كاهش مى‏دهند و در مواردى، از بين مى‏برند، بلكه موجب شادى و آرامش و آسايش روحى مى‏گردند.

*گره‏گشايى و غم‏زدايى‏

يكى از  كارهاى نيكو که مى‏توانند در زدودن نگرانى‏ها، مؤثّر باشد عبارت است از گره‏گشايى از گرفتارى‏هاى اهل ايمان و غم زدايى از غم زدگان.  در روايتى از پيامبر خدا صلى الله عليه و آله نقل شده كه فرمود: مَن أجرَى اللَّهُ عَلى‏ يَدِهِ فَرَجاً لِمُسلِمٍ، فَرَّجَ اللَّهُ عَنهُ كُرَبَ الدُّنيا وَالآخِرَةِ.

هر كه خداوند به دست او گشايشى را براى مسلمانى جارى گردانَد، غصّه‏هاى دنيا و آخرت را از او مى‏زدايد.

*توسّل به اهل بيت عليهم السلام‏

يكى ديگر از اقدامات نيكويى كه در گشايش گره‏هاى پيچيده زندگى و زدودن غصّه‏ ها بسيار مؤثّر است، بهره‏گيرى از توسّل به خاندان رسالت است؛ زيرا خداوند سبحان، آنان را واسطه فيض خود قرار داده است. چنان كه در زيارت جامعه كبيره- كه از امام هادى عليه السلام نقل شده-، خطاب به اهل بيت عليهم السلام مى‏گوييم:

بِكُم يُنَفِّسُ الهَمَّ وَيَكشِفُ الضُرَّ.

به وسيله شما خداوند اندوه را مى‏گشايد و سختى را برطرف مى‏كند.

در فراز ديگرى از اين زيارت مى‏خوانيم:

بِكُم أخرَجَنَا اللَّهُ مِنَ الذُّلِّ، وفَرَّجَ عَنّا غَمَراتِ الكُروبِ.

و به وسيله شما خداوند ما را از خوارى بيرون آورد و شدّت غم‏ها را از ما برداشت.

همچنين در زيارت امام حسين عليه السلام- كه از امام صادق عليه السلام روايت شده- آمده است:

بِكُم يَكشِفُ اللَّهُ الكَربَ.

به وسيله شما خداوند، غم را مى‏گشايد.

اين روايات و روايات مشابه، به خوبى نشان مى‏دهند كه در نظام آفرينش، اولياى الهى، واسطه فيض الهى هستند، و همگان مى‏توانند با بهره‏گيرى از توسّل به آنان، از عنايت خاصّه الهى در زدودن نگرانى‏هاى زندگى بهره‏مند شوند.

در ميان ارادتمندان اهل بيت عليهم السلام، كم نيستند كسانى كه اين واقعيت را تجربه كرده‏اند و از گرفتارى‏هاى بزرگ و نگرانى‏هاى جانكاه، رهايى يافته‏اند

*غنيمت شمردنِ حال

يكى دیگراز آموزه‏هاى علمىِ بسيار مهم براى درمان نگرانى‏هاى زندگى، غنيمت شمردن حال است. توضيح مطلب، اين كه دوران زندگى، به سه قسمت تقسيم مى‏شود: گذشته، حال و آينده. غصّه‏ ها، دل‏مشغولیها و نگرانیهاىِ انسان، عمدتاً يا به دليل افسوس بر گذشته‏اى است كه دست‏يافتنى نيستند، و يا بر آينده‏اى است كه تحقّق آن روشن و قطعى نيست. خطر اين است كه غمِ گذشته‏اى كه قابل دستيابى نيست و غصّه آينده نامعلوم، موجب كدورت و آشفتگى روانى حال گردد، و امكان بهره‏بردارى و لذّت بردن از زمان حال را كه قطعى و قابل دستيابى است، از انسان سلب نمايد. در روايتى از امام على عليه السلام نقل شده كه فرمود: ماضى يَومِكَ فائتٌ، وآتيهِ مُتَّهَمٌ، ووَقتُكَ مُغتَنَمٌ.

گذشته روز تو رفته است و آينده‏اش محلّ ترديد است و زمان حالْ مغتنم است.

ايشان در حديث ديگرى مى‏فرمايد: خُذ بِالثِّقَةِ فِى العَمَلِ، وإيّاكَ وَالِاغتِرارَ بِالأَمَلِ، ولا تُدخِل عَلَيكَ اليَومَ هَمَّ غَدٍ، يَكفِى اليَومَ هَمُّهُ، وغَداً إذا حَلَّ لَتَشغُلُهُ، إنَّكَ إن حَمَلتَ عَلَى اليَومِ هَمَّ غَدٍ زِدتَ فى حُزنِكَ وتَعَبِكَ، وتَكَلَّفتَ أن تَجمَعَ فى يَومِكَ ما يَكفيكَ أيّاماً، فَعَظُمَ الحُزنُ وزادَ الشُّغلُ، وَاشتَدَّ التَّعَبُ وضَعُفَ العَمَلُ لِلأَمَلِ.

كار را استوار بنيان بگذار و فريب آرزو را نخور و غم فردا را امروز به خود راه مده كه غم امروز براى خود كافى است و چون فردا شود، بدان خواهى پرداخت؛ چرا كه اگر امروز غصه فردا را هم به دوش بكشى، اندوه و رنج خود را افزوده‏اى و رنج چندين روز را در يك روز بر خود تحميل كرده‏اى.

در نتيجه، اندوهت گران و دل‏مشغولى‏ات بسيار و زحمتت فراوان و عملت به خاطر آرزويت، سست خواهد بود.

اين ره‏نمود به قدرى مهم و كارساز است كه پس از چهارده قرن، ديل كارنگى، فصل اوّل بخش نخست كتاب خود را به شرح اين دستور العمل (دم، غنيمت است) اختصاص داده است.

نكته قابل توجه اين كه در مقدّمه اين كتاب نوشته: «خواهش مى‏كنم 34 صفحه اوّل اين كتاب را به دقّت بخوانيد، اگر در آن هنگام، حس كرديد كه نيروى جديدى براى جلوگيرى از نگرانى در شما توليد نشده است، آن وقت آن را پاره كرده و در آتش بيندازيد و خاكسترش را هم بر باد دهيد؛ زيرا آن به كار شما نمى‏خورد!»

*الگوى شادى از نگاه قرآن و حديث:آیت الله ری شهری

 

مطلب قبلی
مطلب بعدی
 نظر دهید »

موضوعات: بدون موضوع لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

اردیبهشت 1404
شن یک دو سه چهار پنج جم
 << <   > >>
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

لبیک یامهدی

  • خانه
  • اخیر
  • آرشیوها
  • موضوعات
  • آخرین نظرات

جستجو

موضوعات

  • همه
  • بدون موضوع
  • اهل بیت
  • محافظین حریم زینبی
  • علمی
  • حدیث

فیدهای XML

  • RSS 2.0: مطالب, نظرات
  • Atom: مطالب, نظرات
  • RDF: مطالب, نظرات
  • RSS 0.92: مطالب, نظرات
  • _sitemap: مطالب, نظرات
RSS چیست؟
  • کوثربلاگ سرویس وبلاگ نویسی بانوان
  • تماس